Förberedelserna
Projektet bildas 1993 på Unga Forskares riksstämma av Erik Zalitis och Magnus Abrante. Förslaget väcker inte mycket intresse just då. Förbundet tycker att vi istället ska kontakta Stockholmsavdelningen (eller distriktet som det kallas på fin byråkratiska)
På våren 1994 väcks förslaget på nytt och denna gång går Unga Forskare Stockholmsdistriktets styrelse med på att starta sändningar. Tyvärr blir Radio Sydost (101,1 MHz) där vi tänkte hyra sändningstid utan studio och projektet skrinläggs.
Augusti 1994 återupptas försöket att starta radion i och med öppet hus. Planen är att starta upp över 95,3eller 88,0 MHz, men när det började närma sig start skiftas fokus mot Radio Sydväst 88,9 MHz. Sydväst har en klar studio att hyra ut och bra priser, så det blev det som avgör valet.
Det första året 1995
Drömmen går i uppfyllelse 1995 när Radio UFS får en hemvist på Radio Sydväst (88,9 MHz) och sändningarna startar den 26:e februari.
Pionjärerna heter: Erik Zalitis, Magnus Abrante, Pamela Strandberg (Eriks dåvarande flickvän), Anders Sandberg, Mårten Svantesson, Kristian Kjeldsen och Mats Björklund.
April 1995 dyker även Andreas Yannelos upp som hjälpreda.
Augusti 1995 utökas Radio UFS till 3 timmar i och med att ”Fredagspasset” kommer i sändning. De två extra timmarna finansieras av ”grundskoleprojektet” som är ett projekt som Unga Forskare bedriver för att engagera ungdomar i högstadiet.
1996
1996 börjar vandringen bort från vårt Eurotechnoformat när intresset för eurotechno minskade. Vi höjer åldern på vår målgrupp och spelar en lugnare blandning av 80 och 90-tals musik. R’N’B-vågen drabbar Sverige och vi är tidigt ute med artister Coolio, Mark Morrison och Lutricia Mcneal.
Vi får upp en enkel hemsida på Internet, som vi dock själva inte kan ändra på. Denna drivs av Magnus Abrante.
Vi bevakar även nästan ALLA stora evenemang under Unga Forskare som LARK, Riksstämman, Utställningen Unga Forskare mm.
Under våren provsänder vi en extra direktsänd timme av fredagspasset, men detta läggs ner till sommaren. Programledare är Andreas Yannelos och Johan ”Jonny” Nilsson. Andreas Yannelos tar även över ansvaret som ljudtekniker och musikläggare från Erik Zalitis.
Vi håller en fredagsträff med inspelning av ett program som senare sändes.
Vid denna tidpunkt tar Radio U.F.S. steget över till minidiskteknologin och fredagspasset går över från kassett till minidisk vilket ökar ljudkvalitén enormt.
Sommaren 1996 gör vi två stora och mycket lyckade utomhussändningar med en samling Unga Forskare som Jenny Mångs, Mikael Siren, Jenny Backe m.fl.
Vi medverkar i Öppet Hus och bandar det program som ska sänds veckan därpå. Utmärkta reportage av en inlånad reporter vid namn Ylva Jarenäs.
På hösten hoppar Andrej Kravljaca på projektet och Vetenskapsnyheterna startade. Newsflash återuppstartas och vi håller en Star-Warsspecial en söndag i September/Oktober.
I oktober/november startas denna nya hemsida under enkla former och flyttades senare till UFS webbsida. Adressen blir ”www.uf.se/rufs”.
I november startar RUFS.INFO sina sändningar.
Några småprojekt ”söndagsmixen” och ”topplistan” provkörs men blir ingen hit.
1997
Under våren arbetar vi hårt med att förbättra vår hemsida. Ljudteknikerns Guide, som vi lade upp i slutet av 1996, börjar bli populär. Vi får frågor och kommentarer via epost från många intresserade.
Sommaren inleds med att Daniel Zetterqvist dyker upp och vill sända med oss. Han tar senare över Vetenskapsnyheterna när Andrej bestämmer sig för att ta ”permanent semester” från sändningarna.
Vetenskapsredaktionens första år
Redan från början hade vi spelat in några få föredrag med Anders Sandberg, som på den tiden var en populär föreläsare på Unga Forskare Stockholms fredagsträffar. Föredragen användes under en tid, men glömdes sedan bort fram till evenemanget Öppet Hus 1997.
1997 arbetar vi hårt för att försöka profilera som en vetenskaplig radio. Andrej Kravljaca hade dragit igång ”Vetenskapsnyheterna” och efterträds av Daniel Zetterqvist. Fortfarande saknas något. Under utställningen Öppet Hus 1997, sätter sig Jenny Mångs, Erik Zalitis, Britta Emmer och Anders Sandberg ner och diskuterar möjligheten att börja spela in regelbundna sändningar med vetenskap. Erik ställer sig tvivlande, men gick med på att testa och se om det kan fungera.
18 oktober 1997 – första inspelningssessionen. Första föredraget någonsin handlar om ”Gamma Ray Bursters”, universums fyrverkerier.
21 oktober 1997 – första notisen om vetenskapsredaktionen kommer upp på vår hemsida.
09 november 1997 – efter några veckors förberedelser sänds det absolut första avsnittet av programinslaget ”Universums Mysterier” med Anders Sandberg och dagens föredrag är mycket riktigt det om ”universums fyrverkerier”.
Namnet ”Universums Mysterier” känns inte helt rätt, och vi vänder oss till lyssnarna. Det väller in förslag och efter mycket funderande korar vi Joakim Andersson från Göteborg som vinnare i vår namntävling. Vinnande förslag blir ”Förklarade Fenomen”.
1998
De lite längre föredragen där Jenny och Anders diskuterar med varandra, blir basen i det nystartade programmet ”Etervåg” som startar i januari 1998.
Våren 1998 bildas föreningen ”Radio Unga Forskare Stockholm”. Detta blir ett stort lyft, eftersom vi nu har ett eget ramverk för våra verksamheter. Tidigare har radion bara varit en verksamhetsgrupp inom distriktet. Efter nybildningen är vi både en verksamhetsgrupp med uppdrag att föra ut distriktets budskap samt en förening som sköter sändningarna. Föreningen har månatliga styrelsemöten och cirka 10 medlemmar.
Arbetet med vetenskapsredaktionen går över förväntan och vi spelar in c:a 4-8 föredrag i månaden.
I maj dyker Henrik Öhrström upp som en gästpratare i radio, och berättar om megateknik och gifter. Henrik presenteras som blivande doktor på hemsidan.
Under sommaren tar programmet Etervåg sommaruppehåll, och ersätts av ”Sommarpazzet”.
1999
Studion i Aspudden byggs om. Denna process tar nästan ett halvår att genomföra.
I februari 1999 hör Gareth Mitchell från BBC Worldservice av sig. Han har hört talas om oss på Internet, och vill intervjua oss om vårt vetenskapliga arbete. Efter en del arbete att försöka hitta en studio med förbindelse till BBC, hamnar vi i radiohuset på Gärdet, där förbindelse upprättas över ISDN.
Den 18 februari 1999 sänds intervjun med redaktionen över hela världen över BBCs många sändare. Över sändaren ”P6: Stockholm International” kan folket i Stockholm höra oss.
Maj 1999 – Etervåg blir nu ett timslångt program. Vi går från 45 minuter till 60, vilket innebär att det blir mer att göra för redaktionen, men detta är inget problem.
Under sommaren 1999 testar Erik Zalitis att sända ut program med hjälp av en dator. Man kan rätt snabbt konstatera att det behövs ett bättre program än WinAmp för att generera de nya radioprogrammen. Något sådant program finns emellertid inte utom för stationer med en djup plånbok.
Pernilla Forgård gör ett kort gästspel och spelar för vår räkning in ett antal mycket intressanta och bra samhällsreportage.
Hösten 1999 påbörjar Erik arbetet med ”Aircaster”, ett program som ska kunna skapa och sända egna radioprogram. Begreppet radioautomation är stort och mycket levande hos större radiostationer, men programmen som gör detta möjligt är dyra. Det är därför det är nödvändigt att skapa ett eget program för ändamålet.
Under oktober tar man kontakt med oss från Lomma Närradio, och frågar om man kan få återutsända våra program. Radio U.F.S. kan stolt säga att man hörs i Malmö!
Inför millenniumskiftet, gör vi på två specialprogram. Det första, som sänds den 5 december 1999, handlar om de gångna 1000 årens uppfinningar. Det andra programmet sänds den 31 december 1999, och handlar om framtiden.
2000
Mars 2000 – Februaris Etervåg blir det sista månadsmagasinet. Från och med den 10 mars 2000 sänds Etervåg med nya inslag varje vecka. Aircaster har vaknat till liv. Vi går så äntligen över till radioautomation.
12 April – Vetenskapsredaktionen pryder mittsidan på dagens Metro. Tidningen skriver om närradion, och bland annat berättar man om vårt arbete med vetenskapsradio.
Våren 2000 – Pehr Söderman och Håkan Andersson kommer med i redaktionen.
Sommaren 2000 – Etervåg tar sommaruppehåll och vi experimenterar med att sända ut Etervåg över Live365.
Oskar RHösten 2000 – Oskar R kommer med i redaktionen.
Redaktionen
Delar av vetenskapsredaktionen sommaren 2000. Från vänster till höger: Mikael Johansson, Anders Sandberg, Staffan Johansson, Per Gerhardt och Jenny Mångs.
2001
Under våren går Radio Sydväst igenom en längre ombyggnad. Detta innebär att våra direktsändningar under de första månaderna av 2001 blir sporadiska.
Trancemission startar under mars 2001 men hinner bara med några få inslag innan Daniel Amundsen får förhinder och måste sluta. Varje söndag klockan 18:35 presenterade han intervjuer, reportage och veckans mix. Trance, vocal-trance, house, hard-house, hard-trance och techno stod på menyn. Daniel hann bland annat med att intervjua Deedee Lopez brorsa.
Vetenskapsredaktionen byter namn till RadioUFS Vetenskap för att inte blandas ihop med vetenskapsredaktionen på P1.
Lördagen den 12 maj 2001 är det dags igen. Då får deltagarna på UFS lördagsträff lära sig göra riktig radio. Programmet man får gör sänds ut på riktigt över 88,9 MHz och läggs upp på nätet.
Radion medverkar återigen på riksstämman. Detta år åker vi upp till Ljungskile folkhögskola i närheten till Göteborg och sänder direkt. Andreas Yannelos sitter i kontrollrummet och länkar ner talinslagen via telefon. Erik Zalitis, Mikael Johansson och Eric Druid sköter sändningarna på plats. 18 kg utrustning behövde vi släpa med oss.
Resultatet blir ett timslångt program som också sänds över frekvensen 88,9 MHz på en av våra ordinarie sändningstider.
Under hösten knatar Oskar R ut och går på vetenskapsutställning på Stockholms Universitet. Fredagen den 19 – Lördagen den 20 oktober kunde 55 nykläckta forskare visa upp vad det kunde.
Utvecklingen av Aircaster fortsätter oförtrutet och den 3 november 2001 släpps beta 2 till allmänheten. Aircaster ingår i programpaketet Airtools tillsammans med RadioUFS Jingle.
Vi börjar också sända ut en bild direkt från studion. Denna ”Livecam” uppdaterar bilderna var tredje sekund, så att de som som lyssnar kan se vad som pågår i studion.
Detta år anordnar Unga Forskare en del av aktiviteterna kring nobelfesten. Nobel Youth Science Seminar med en populär uppsatstävling var målet för vår reporter Oskar R.
Söndagen den 9 december klockan 18:35 över 88,9 MHz sänder vi reportaget.
2002
Vi skriver en lista med nyårslöften där vi bland annat lovar att fortsätta täcka Förbundet Unga Forskares evenemang, utveckla Airtools och göra fler vetenskapliga föredrag. Månadens tävling läggs ner efter att ha funnits sedan 1998.
I slutet av februari tar vi pulsen på Förbundet Unga Forskares verksamhet samtidigt som vi intervjuar några av Unga Forskare Stockholmsdistriktets nya ledamoter.
Robin Humphrey spelar in och skickar sina reportage från Storbritannien, vilket onekligen är någonting unikt i vår historia.
Under mars byter vi ut vårt gamla forumsystem mot ett nytt (phpbb) och nylanserar ”Ljudforum” som tillhör vår undersida ”Ljudteknikerns Guide”. Aktiviteten ökar och vi får in fler frågor.
Förbundet Unga Forskares riksstämma 2002 går av stapeln under mars och detta år skickar vi reportern Eric Druid att intervjua. Platsen detta år är Skövde.
Vi missar inte heller Utställningen Unga Forskare utan skickar Oskar R och Erik Zalitis för att titta runt i montrarna.
I juni startar vi vårt sommaruppehåll, samtidigt som vi förbereder oss för Upptäckarveckan, en sommarskola för ungdomar. De får välja mellan olika ämnen, där biologi, radio- och elektronik, fysik och robotik utgör några av ämnena. Platsen är Älmsta, som ligger i närheten av Norrtälje.
Radioprogrammet och bilderna lägger vi givetvis ut på nätet.
Den 18 augusti 2002 drar UFS PrimeTime igång igen i etern och med detta är även vetenskapsföredragen och Etervåg tillbaka.
Sedan vi började lägga ut vårt material på Internet 1997 har vi haft samma uppspelningskvalité, 20 kbps. Men nu börjar bredband och hyffsat snabba modemuppkopplingar bli så vanliga, att vi väljer att gå upp i 32kbps. Detta ger ett renare och bättre ljud.
Hösten är nu här och Oskar Rönneberg tar bandspelare och mikrofon och går på Spelplan Stockholm.
Under hösten startar vi ”Projekt Facett” som går ut på att försöka få in pengar från fonder och stiftelser. Detta projekt körs fram till 2003, då vi väljer att lägga ner det bara några månader efter starten.
Caroline Dahl från Förbundet Unga Forskare tidningen Scientium kommer på besök och får berätta om vad de sysslar med. Resultatet blir både en intervju och att Scientium trycker en artikel om oss.
I slutet gör vi ett tillbakablick över 2002 och spelar upp den för Unga Forskare Stockholmsdistriktets styrelse.
2003
Under februari startar vi en ny sändningstid: lördagar 23:00-00:00 för alla nattugglor.
I april går vi på utställningen Unga Forskare. Det är Erik Zalitis som gör intervjuerna.
I juni blir vår mångårige vetenskapsredaktör, Anders Sandberg doktor
Under sommaren sänder vi Etervåg på alla våra sändningstider.
I augusti startar UFSPrimeTime upp igen.
Vi lägger även ner epostlistan som varit inaktiv sedan augusti 2002.
Under hösten skickar vi vår reporter Eva Håkansson till Tullinge flygfält för att ta pulsen på Flyg och familjedagarna 2003. Detta blir vårt sista fältreportage.
Vi flyttar även hemsidorna till en ny server som står på KTH.
2004
Vi börjar 2004 med en intervju där Erik Zalitis pratar med Staffan Lindeberg om paleolitisk kosthållning.
Under januari sänds enbart programmet Etervåg på alla våra tider. UFSPrimeTime kommer tillbaka i februari.
I februari lanseras en nyhetportal som använder Avantgo som plattform. På denna kan man läsa sina radions nyheter på den tidens populära pocketPCs.
I mars är vi tvungna att lämna ifrån oss några sändningstider och kommer således bara att sända på fredagar 18-19 samt söndagar 18-20.
Under våren meddelar Anders Sandberg att han tänker flytta till Oxford i England. På grund av detta och diverse andra avhopp slutar vetenskapsredaktionen efter ett tag att hålla sina månatliga föredrag. Den sista publicerade uppsättningen föredrag kommer ut i februari 2004. Vetenskapsredaktionen håller dock på några månader till. De sista föredragen läggs aldrig ut på nätet utan sänds bara i radion.
Under sommaren tar UFSPrimeTime sommaruppehåll och återkommer i augusti månad.
Hösten 2004 berättar Mikael Johansson om Lark 2004.
2005
I februari firar vi 10 år i etern utan att för den sakens skull ställa till med någon fest.
Under våren meddelar Andreas Yannelos, vår ljudtekniker och en av våra radiopratare, att han tänker sluta. Hans sista program går i juni 2005. Då har han varit med i 10 år.
I juli slutar UFSPrimeTime att sändas och ersätts av Etervåg. Det kommer aldrig tillbaka.
Under oktober månad får vi möjlighet att testa ett nytt media: DAB (Digital Audio Broadcast). Vi får under Radio Sydvästs flagg sända ut Etervåg dygnet runt under några veckor i oktober på lånade digitala frekvenser.
2006
Under december 2005 bestämmer Erik Zalitis att det är dags att lägga ner RadioUFS som inte längre har några direktsända program, fungerande vetenskapsredaktion eller föreningsaktiviteter. UFS Styrelse underrättas och i januari 2006 meddelas nedläggningen på hemsidan.
Efter 2006
Radions nedläggning påverkar alla verksamheter utom Ljudteknikerns guide och Graniz Audiovisuella guide som håller på något år till. 2006 säkras programvarukoden upp och siten flyttar till en ny server. Den i stort sätt statiska siten flyttas några gånger till nya servrar och hamnar tillsist på GoDaddys server under 2015.
Juli 2017 uppdateras siten för att rätta allt sönderfall som skett under tiden sedan nedläggningen. Då skrivs även denna historia klar och en hel del rättningar införs.
April 2018 stängs siten ner. Detta sker eftersom den inte uppdaterats på mycket länge och inte fungerar så bra med smartphones och plattor.
Våren 2020 startar vi i tystnad upp siten på nytt. Denna gång migrerad till WordPress med fullt stöd för mobiler, plattor och de senaste teknologierna. Sidan är inkomplett och fixas långsamt.
Sommaren 2020 flyttar vi till en ny server utanför Godaddy och bygger om strukturen på siten för att fullt ut bli modern. Vi har för avsikt att göra ett slutligt arkiv över allt vi gjort.