Krönika över 1999

- Tonight we're gonna party like it's... Hold on, it is!

Årets ...

Helt subjektivt och som vanligt utan någon skam i kroppen : här är årets "medaljer". Radio U.F.S. ser allt ur Stockholmsperspektiv och därför är tyvärr många bra saker ute i landet inte med.

Så se det som en Stockholmslista med en del om utlandsgrejer (Utanför Stockholm) En del av utnämningarna kräver att du har humor. Ta inte allt på för stort allvar.

Listan är inte komplett men ett kul försök att sammanfatta 1999 inom Unga Forskare Stockholm. 

Anders Lindström

Årets Unga Forskare : Anders Lindström  

Det finns alltid många som förtjänar titeln, men Anders har hängt med som Förbundets ordförande ett bra tag och håller koll på läget. Samtidigt syns han på alla större UF-evenemang och är alltid igång. Grattis! 

Förra årets vinnare : Raffael Dessi

Palm III

Årets Unga Forskare-statuspryl : Palmpiloten är fortfarande ett starkt kort. En och annan levitron syns till. Men vi tror på robothunden nästa år!

Fanfar

Det vi minns från Unga Forskare : 

Utställningen Unga Forskare var en höjdpunkt som vanligt. Fredagsträffsbesökarna blev färre, men massor gick på UFS föredragsserie. Föreningen Proxxi. somnade, men tog nya tag på hösten. Lark fick en "lightversion". Rikstämman kom äntligen till huvudstaden.

Förbundet fascinerade på Tekniska Mässan och Lark drog som vanligt fullt hus. Tidningen Scientium aviserade come-back, men och vi väntar fortfarande på nästa nummer. Detta var bara några av de saker som hände 1999.

Käll

Årets bästa U.F.S-evenemang : UFS foredragsserie fyllde många åhörarstolar och intresserade folk. Riksstämman höll igång i Waxholm. 

AKG C1000

Årets radioinslag : Utställningen Unga Forskare och direktsändningen från Rikstämman.

Utanför Unga Forskare

Årets thriller : 2000-problemet... Klart vi ska ha en domedag, såhär till nya millennium 3. 

Årets mest irriterande : "Nästa årtusende börjar 2001" bråkas det om. Anledning? Jo, första året efter Kristus är år ett. 1 + 2000 = 2001. Ergh! Dessutom heter det millennium 3 och inte 2, Markoolio. Vi har fullt förståelse för de som blir utmattade av dessa trista diskussionsämnen. Vi planerar att skaffa oss ett liv, vilket årtusende som helst.

Årets hit : Detta år har sett Linux bli stort och massor med företag har hoppat på det nya tåget, samtidigt som Microsoft kämpar med att få klart nya Windows 2000.

Årets flopp : telia / telenor-fusionen sprack. Tormod Hermanssens humör också.

Årets trallvänligaste : "You drive me crazy" med Britney Spears. Stor låt med ... ehh ... stor flicka.

Årets sämsta  : Alla dessa millenniumlistor över årtusendets största, sämsta, bästa, prickigaste och fulaste ... Jaja... du hajar? Vi har också gjort en sådan lista. Kasta sten i ...

Årets misstag : Nasa kan inte skilja mellan olika måttenheter och skickar dyr rymdfarkost in i mars atmosfär på fel höjd. De gröna gubbarna får se en spektakulär pryl brinna upp i skyn. Värde på marslandaren : 135 miljoner dollar. Uttrycket i Nasafolkets ansikte : prislöst (Undrar om man kan använda Mastercard för sådana här utgifter?)

Årets maktkamp : Jeltsin visade att den ryska björnen ännu har klor efter att han sovit ruset av sig. Tjetjenien blir ännu ett av de alldeles för många krigsområdena i världen. Microsoft åker på pisk från USA justitiedepartement, men är långt ifrån utslagna. 

Årets anti-klimax : 2000-buggen. Så världen gick inte under denna gång heller.

Detta hände inom radion 

1999 rörde vi oss mot fler reportage, mer vetenskap och bättre programpunkter. Daniel Zetterqvist slutade hos oss och började på NRJ. BBC intervjuade oss i sitt vetenskapsprogram "the lab". Vi anordnade en direktsändning från riksstämman 1999 i Stockholm. 

Våra reportrar tog greppet om Utställningen Unga Forskare, Tekniska Mässan och Lark. Samtidigt förbättrade vi de tekniska bitarna och byggde upp kontakter med andra unga forskare-föreningar och verksamhetsgrupper. Pernilla Forgård kom, intervjuade och tackade sedan för sig, efter att ha producerat ett antal mycket bra samhällsreportage. Lomma närradio började återutsända våra vetenskapsföredrag.

Några av oss som gjort detta möjligt...

  • Erik Zalitis

  • Andreas Yannelos

  • Anders Sandberg

  • Jenny Mångs

  • Mikael Johansson

  • Staffan Johansson

  • Pernilla Forgård

... Med många fler...

Krönikör : Erik Z